Begeleiders

Wij hebben geen vaste piano- of orgelbegeleider. Telkens werken wij met (semi-)professionele musici (pianisten, organisten, violisten, hoboïsten enz.) om ons repertoire te begeleiden. Bij verplaatsingen doen wij eventueel een beroep op de plaatselijke organisten.

Brecht Degryse

Brecht Degryse werd geboren te Roeselare in 1979. Hij startte zijn muzikale opleiding aan de Stedelijke Academie voor Muziek en Woord van zijn geboortestad. Hij deed er zijn eindexamen achtereenvolgens voor piano, muziektheorie en klarinet. Hierna studeerde hij verder aan het Lemmensinstituut te Leuven en aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium van Antwerpen, waar hij in 2003 de meestergraad piano behaalde in de klas van Levente Kende en Heidi Hendrickx, alsook de finaliteit muziekschriftuur/analyse bij Wim Henderickx en Alain Craens. 
Tijdens zijn studies aan het conservatorium bekwaamde Brecht zich in de liedbegeleiding bij Jozef De Beenhouwer en Lucienne Van Deyck. Hij volgde diverse masterclasses, oa bij Jan Wijn, Hakon Austbo en Rian de Waal. Hij is drager van de Cecilia Callebert-prijs en behaalde in 2001 de Speciale Prijs voor Klavierbegeleiding op de wedstrijd Axion-Classics. 
Brecht treedt regelmatig op als begeleider, en verleent zijn medewerking aan verschillende kamermuziekformaties, oa Ciurlionis Stringquartet (Litouwen), Syrinx Ensemble, Ensemble Vanhal, Trio Ludico. Als solist was Brecht te horen in Rhapsody in Blue met de K.H. Het Gildemuziek uit Roeselare.

Tweemaal werd hij geselecteerd voor een orkeststage bij de Jeune Philharmonie o.l.v. Peter Rundel. In het seizoen 2007-2008 speelde hij mee in de voorstelling “Eentje” van Theater Taptoe, op muziek van B. Buckinx. Brecht is door Koor en Stem vzw erkend als koorcoach instrumentale begeleiding.
Als leerkracht piano is Brecht verbonden aan de SAMWD Roeselare.

De fascinatie voor het orgel ontstond toen Brecht op 12-jarige leeftijd in de plaatselijke eucharistievieringen mocht spelen. Doorheen de jaren deed hij een pak ervaring op en speelde op tal van orgels. Om zich te vervolmaken studeerde hij een jaar orgel bij Chris Dubois aan het Lemmensinstituut te Leuven.

Als accordeonist is Brecht autodidact. Hij trad op voor het Accordeonfestival te Avelgem, deed een gastoptreden in de tele-novelle 'Louis-Louise' op VTM, hij werd als solist geëngageerd door oa de Koninklijke Muziekkapel van de Belgische Marine en de K.H. Het Gildemuziek uit Roeselare.

Veerle Vinckier

Veerle Vinckier studeerde aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Gent en behaalde er eerste prijzen notenleer, piano, geschreven en praktische harmonie. Aan het Lemmensinstituut van Leuven behaalde zij het graduaat in de kerkmuziek. Van 1991 tot 2004 was zij koster-organist in de St.-Amandskerk van Roeselare. Intussen werkte Veerle sinds 1998 ook als pianobegeleidster aan de muziekschool van Izegem. Momenteel werkt zij daar voltijds als lerares notenleer, samenzang, muziekinitiatie, piano en als pianobegeleidster.

Dirk Blockeel

Dirk Blockeel volgde na regentaatstudies talen (Nederlands, Engels en Duits) aan de Normaalschool in Torhout, lessen aan het Lemmensinstituut in Leuven en het Koninklijk Muziekconservatorium in Gent. Daar behaalde hij eerste prijzen notenleer, praktische en geschreven harmonie, fuga, contrapunt, orgel, klavecimbel en muziekgeschiedenis.
Sinds november 1992 is hij organist van de Sint-Maartenskerk in Kortrijk. In 1994 behaalde hij de tweede prijs compositie bij zijn leraar Roland Coryn. Verder werkt Dirk Blockeel als begeleider en als leraar orgel, klavecimbel, samenspel en begeleidingspraktijk aan de academies van Izegem en Harelbeke.
Hij geeft ook voordrachten over de cantates van J.S. Bach. Deze intense Bachstudie laat ook zijn sporen na in zijn composities. Blockeel springt op een creatieve manier om met de relatie tekst-muziek en daagt vormstructuren uit. Hij houdt er bijvoorbeeld ook van om bij bestaande stukken van Bach een extra stem toe te voegen.
Naast zijn liefde voor muziek blijft hij ook intens met taal en literatuur bezig. Zo schrijft hij onder meer literair-kritische en beschouwende teksten die voornamelijk in het tijdschrift Ambrozijn verschijnen, een driemaandelijks artistiek tijdschrift. Daarnaast schreef hij ook artikels voor het maandblad Kunst & Cultuur, een uitgave van het Paleis voor Schone Kunsten.
Dirk Blockeel componeert vaak in opdracht van vrienden en op teksten van bevriende dichters. Het liefst voert hij zijn composities zelf uit samen met mensen uit zijn vriendenkring.

Kristof Allaert

Kristof Allaert werd geboren in Brugge in 1979 en begon op achtjarig leeftijd zijn muzikale loopbaan in de Stedelijke Muziekschool van Torhout. Hij studeerde er piano o.l.v.  M.L. de Vlam. In 1997 ging hij naar het Koninklijk Vlaams Conservatorium van Antwerpen waar hij in 2004 zijn Meesterdiploma piano met onderscheiding behaalde. Hij studeerde achtereenvolgens bij Jacques Detiège, Eliane Rodrigues en Jozef De Beenhouwer.

Masterclasses volgde hij onder andere bij Jan Wijn, Hakon Ausbo en Jacob Lateiner.

Al meerdere malen heeft hij deelgenomen aan nationale wedstrijden zoals de Stephan de Jonghewedstrijd en de Epta-wedstrijd (vierhandig). In 2002 behaalde hij een eerste prijs op de ‘Provinciale Pianowedstrijd West-Vlaanderen’.

Als jong pianist is hij vooral op kamermuziekgebied actief en vormt hij onder meer een liedduo met sopraan Martje Van de Ginste, en met mezzosopraan Francisca Devos.

Als lesgever is hij verbonden aan de Kunstacademie van Knokke-Heist. Hij geeft er piano, samenspel/ensemble, AMC en koor.

Sinds 2002 profileert hij zich als jong koordirigent en volgt hij koordirectie bij Paul Dinnewith (Conservatorium Antwerpen) en Jan Vuye (Academie Waregem). In 2004 en 2005 nam hij deel aan de Kurt Thomascursus te Utrecht.

Als repetitor is hij verbonden aan het jeugdkoor Rondinella en aan het gemengd koor Cantabile (beide in Knokke-Heist). Sinds september 2004 is hij vaste dirigent van het gemengd koor Cantando in Oedelem.